CIOLACU, soluții eficiente pentru energie și climă: Reducerea COSTURILOR energiei pentru toți consumatorii e o problemă ce trebuie abordată FRONTAL

Publicat: 23/07/2024, 09:47
Actualizat: 23/07/2024, 09:49

Reducerea costurilor energiei pentru toți consumatorii, individuali și industriali este o problemă ce trebuie abordată frontal, afirmă premierul Marcel Ciolacu la a 5-a Reuniune Ministerială a Parteneriatul Transatlantic de Cooperare în domeniul Energiei și Climei, de la București.

În opinia premierului, energia și clima sunt domenii inseparabile. „Nu putem construi politici într-un domeniu fără să ne gândim la celălalt. În plus, energia și clima nu pot fi gândite în interiorul granițelor unui singur stat”.

Împreună cu partenerii europeni și cu cei americani, putem propune soluții eficiente pentru energie și climă. Putem doar dacă lucrăm sincronizat, să vorbim pe o singură voce și să schimbăm lumea prin puterea exemplului! Când spun „noi” nu mă refer doar la politicieni, ci și la oamenii de afaceri, cercetători, experți și societatea civilă, afirmă Ciolacu.

Reducerea costurilor energiei trebuie abordată frontal

Costurile cu energia reprezintă o problemă, afirmă șeful executivului.

Reducerea costurilor energiei pentru toți consumatorii, individuali și industriali este o problemă ce trebuie abordată frontal. Și noi, ca întreaga Europă, riscăm scăderea  avantajului competitiv din cauza prețurilor ridicate la energie. Trebuie să inversăm această tendință imediat!

În acest context, pentru a atinge o securitate energetică, este nevoie urgentă de modernizarea capacităților de producție de energie și a liniilor de transmisie, care să poată sistemul energetic și să permită circulația liberă a energiei, într-o piață unică, dar funcțională.

Doar cu securitate energetică, energie accesibilă pentru economie și populație și competitivitate economică, putem face pasul decisiv spre următorul obiectiv esențial: să obținem energie curată, verde!

Proiecte ambițioase de dezvoltare în folosul tuturor cetățenilor

În același timp, se impune să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție, transmite premierul Ciolacu.

Îmbunătățim capacitățile de interconectare cu toate țările din jur. Coridorul Trans-Balcanic și Coridorul Vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia și Azerbaidjan am deschis un nou potențial uriaș de cooperare atât în privința gazelor, cât și a energiei.

Iar prin Coridorul Verde am cooptat noi state precum Georgia și Ungaria la acest efort regional fără precedent.

Investim miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și urmărim dublarea capacității nucleare a României. Sunt cele mai mari investiții din istorie în toate mijloacele de producție de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic și să-l facem mai rezistent la șocuri regionale sau globale.

Una dintre soluții este proiectul Neptun Deep, proiect crucial de explorare a gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producție de gaze a României și va transforma țara în cel mai mare producător din UE începând cu 2027.

De asemenea, se va construi un sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune ce duce energie din Azerbaidjan, Georgia și România către Ungaria și restul Europei, informează Ciolacu.

Nu pot încheia fără a menționa sprijinul uriaș al Statelor Unite în proiecte energetice strategice din domeniul nuclear. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă se face într-un consorțiu în care participă două companii americane importante. Amintesc că România, încă din 1970, s-a uitat spre Vest pentru tehnologia nucleară, nu spre URSS, și suntem singura țară din toată regiunea care a făcut asta!

Și nu în ultimul rând, proiectul reactoarelor nucleare modulare SMR, care este „genul de investiție majoră care poate schimba lumea”, mai spune Ciolacu.

Salut faptul că acest forum este chiar gazda semnării parteneriatului Nuclearelectrica cu NuScale și Fluor, ambele companii americane, pentru intrarea în etapa studiului de fezabilitate. Ne poziționează între primele state ale lumii care vor avea această tehnologie. Este și cel mai avansat proiect prin care o fostă termocentrală pe cărbune este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă care va produce în bandă, cu zero emisii de dioxid de carbon.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Sfaturile lui Titu Maiorescu pentru tânărul politician Constantin Argetoianu